SPOR VE ADRENALİN TUTKUNUYUM
Image

SPOR VE ADRENALİN TUTKUNUYUM


• Öncelikle sizi tanıyalım. Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Ben Melih Özkaya, uzun yıllar profesyonel voleybolcuydum. Sonra oyunculuk eğitimi aldım ve oyunculuk kariyerine başladım. Spor ve adrenalin her zaman hayatımın parçası oldu. Şimdilerde Emanet dizisinde Ali Komiser karakterini canlandırıyorum.

• Motosikletle tanışma hikayenizi anlatır mısınız?

Motosiklet tutkumdan önce bisiklet vardı. Profesyonel bisikleti uzun yıllar kullandım. Sonra scooter, daha sonra motor derken şimdilerde ise Unicycle tutkum var. Elektrikli Tekteker deniyor Türkçe’de. Şarjlı pil ile çalışıyor, kuvvetli bir motoru ve öne arkaya dengeyi sağlayan bir jiroskop var içinde. İleri gitmek için vücudumu öne doğru düşürüyorum, fren için de arkaya ağırlık veriyorum. Dönmek için, önce vücudumun üstünü döneceğim tarafa doğru çeviriyorum.

• Çevrenizden hiç negatif eleştiriler aldınız mı? Nasıl karşıladınız bu eleştirileri? Sizi tutkunuzdan vazgeçirdi mi?

Eleştiri her zaman oldu. Motor çoğu insana tehlikeli gelen bir araç. Sanırım araba onlara daha korunaklı geliyor, fakat motorun verdiği haz bambaşka. Onu yaşamayan bilemiyor. Unicycle da şu anda çok yabancı geliyor insanlara. Çok kolay öğrenilebilen bir şey değil, üstünde biraz zaman geçirmek lazım. Ama sonrasında çok pratik oluyor özellikle İstanbul trafiğinde hayat kurtarıyor diyebilirim. Ama tehlikeli bulan da çok insan var.

• Motosikleti de içine alan idealleriniz, hayalleriniz var mı ileriye dönük?

Henüz uzun yol yapmadım motorla, belki ilerde bir Avrupa veya Afrika turu düşünebilirim. Bu turu yapan arkadaşlarım oldu, çok güzel anılar ve hikayelerle döndüler. Ama son senelerde yaz ayları dahil çalıştığım için, pek planlayacak fırsatım olmadı. Geçen sene yaz aylarında bir dönem projesi için at üstünde geçirdim. Bu yaz da Mahrem dizisi için askeri kamptaydık. Uzun vadede de olsa gerçekleştirmek istediğim hayallerimden biri.

• Aktif motosiklet sürücüsü olduğunuzu biliyoruz. Eğitim aldınız mı?

Evet aldım. Araçlara çok meraklı olduğum için çabuk kavradım ve daha sonra kendimi çok pratik yaparak geliştirdim. Tabii ki herkes eğitimsiz de olsa her şeyi yapabilir, fakat ben her zaman odaklandığım şeylere doğru başlamaktan yanayım.

Geçen gün sol şeritten arabayla giderken, motor solumdan geçti ve arabaların solundan gitmeye devam etti. Gözlerime inanamadım. Bu çok büyük bir tehlikeydi hem araba hem de motor sürücüsü için, çünkü sol şeritten giderken insan solundan bir şey geçeceğini beklemiyor. Yani bu büyük kazalara sebep olabilecek bir hareket. Eminim bu arkadaş da zaten eğitim almamıştır. Belki de bir ehliyeti bile yoktur.

• Motosiklet mi araba mı?

Yaz aylarında motosiklet ama hava şartlarına bağlı olarak arabayı tercih ediyorum. İşe giderken araba kullanıyorum. Setin olduğu yere her gün en az 45 dakika yol yapıyorum. Ama unicycle her zaman benimle. Onu da kısa mesafelerde kullanıyorum. Zaten kısa sürede birçok işi onunla halledebiliyorum. Park sorunu da olmuyor. :)

• Motosiklet ile yarışmayı hiç düşündünüz mü?

Hayır, öyle bir düşüncem olmadı hiç. Bunu yapmak için motosikletle çok erken yaşlarda tanışmış olmak, çok ciddi eğitimler almak ve uzun zaman geçirmiş olmak gerekiyor. Kısacası bunu ana spor dalı olarak hayatında seçmen lazım yani. Ben profesyonel voleybolcu olduğum için son 3 seneye kadar, diğer yaptığım spor aktiviteleri hep ikinci planda oldu hayatımda. Vakit buldukça bisiklet, yüzme, at binme, koşma, snowboard, cliff diving gibi sporlar yaptım. Adrenalini kesinlikle seviyorum ama motorla yarışmak değildi bu benim için.

• Motosiklet üzerinde iken tanınıyor musunuz?

Motor üzerindeyken kasketle hayır ama unicycle ile tanıyorlar. Çok fazla kullanan da olmadığı için dikkatleri çok çabuk üzerinize çekebiliyorsunuz.

• Özellikle trafikte diğer araç sürücüleri ile aranız nasıl?

İstanbul trafiğinde her zaman iyi sürücüler olmuyor malesef ve kurallara da her zaman uymuyorlar. Bazen stres yaşasam da genel olarak sakin bir yapıya sahip olduğum için fazla sorun yaşamıyorum.

• Bir sanatçı olarak motosiklet sevenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Önce eğitim derim. Scooter bile kullansanız mutlaka eğitimini alın. Çünkü kazalar inanılmaz çoğaldı son zamanlarda. Bu ciddi bir iş, hafife almamak lazım. Sonra da kurallara uyarak keyfini çıkarın.

• Şu anda aktif olduğunuz projeler nelerdir?

Yaz aylarında TRT’de Mahrem adlı bir projede yer aldım. Şu anda Emanet dizisinin ikinci sezonu devam ediyor. Canlandırdığım Ali karakterini seviyorum, çok aktif, aksiyon seviyor, bol bol koşuyor, arada motora biniyor. Yani aslında bana yakın bir karakter diyebilirim. :)

Röportaj: A2teker, Kasım 2021