GÜNEŞ GİBİ BİR OĞLUM VAR
Image

GÜNEŞ GİBİ BİR OĞLUM VAR


Sporcu kimliğinin yanı sıra başarılı oyunculuğuyla da bilinen Melih Özkaya, bu ay 2,5 yaşındaki oğlu Milan’la birlikte sayfalarımıza konuk oldu. Baba olduktan sonra önceliklerinin değiştiğini söyleyen Özkaya; “Ne kadar yoğun bir yaşantım olsa da artık gerektiğinde her şeyin önüne koymam gereken bir canlı var hayatımda” dedi.

 

• Milan’la hayat nasıl gidiyor, birlikte neler yapıyorsunuz?

Milan’la hayat sezon içi ve sezon arası diye ikiye ayrılıyor benim için. Dizim sezon arasındayken oğlumla çok daha fazla vakit geçirme fırsatım oluyor bütün gün diyebilirim hatta. Ama sezon içi nerdeyse haftanın bir günü görebiliyorum çünkü evden çıktığımda uyuyor eve geldiğimde uyuyor oluyor. O yüzdende onunla her anım çok değerli birlikte her gün denize kumsala gidiyoruz Şilede yaşadığımız için yaz aylarında. Aktif bi hayatı olsun istiyorum babası gibi koşuyoruz yüzüyoruz enerjisini atma adına her türlü aktiviteyle eğleniyoruz birlikte.

• Erkek babası olmak nasıl bir duygu, erkek erkeğe paylaşımlarınız başladı mı?

Çok özel bir duygu çocuk sahibi olmak erkek kız farketmez bence ama kız çocuğum olmadığı için bir kıyaslama yapamayacağım. Kendi küçüklüğümü çok net hatırladığım için empati yapabiliyorum ve bu büyük bi avantaj sağlıyor onu anlamam açısından. Henüz 2.5 yaşında olduğu için tam anlamıyla erkek erkeğe diyebileceğim bi paylaşım yok oturup dertleşmek gibi:) ama beraber uzaktan kumandalı arabamızla oynamak top oynamak drone videolarıma Onu da dahil etmek bunlarda sanırım bi kız çocuğuyla pek de yapamayacağım paylaşımlar:)

• Siz kendinizi nasıl bir baba olarak tanımlarsınız?

Zor bi soru net cevaplayamam ama net bi babayım diyebilirim:) Ortada bir kural varsa o esnetilmemeli değişken olmamalı. Hem kuralcı hem de eğlenceli bi babayım kuralların netliğine eğlence katarak oyunlar eşliğinde ona kabul ettiriyorum. Bir baba gibi değil daha çok arkadaşıymışım gibi davranıyorum ona genelde çoğu konuda onunda bu birey olduğunu hissettirip birlikte karar veriyoruz.

• Milan ismine nasıl karar verdiniz, özel bir anlamı var mı?

Birkaç isim seçeneği arasından seçildi Milan ismi. Her şeyden önce kulağıma hoş geldi büyüdüğünde de arkadaşları arasında karizmatik bir isim olacağını hayal ettim:) kendisinin de seveceğini düşündüm her şeyden önce modern bi isim Milan. Yarı Hollanda vatandaşı olduğu için yurt dışında da zorluk çekmeyecektir telaffuz konusunda. Anlamı değer ve sevgi gören latin kökenli bir isim.

• Milan sizce kime benziyor?

Milan’ın özellikle göz kaş ve alın yapısı bana çok benziyor benim küçüklük fotoğraflarımında nerdeyse aynısı ama sarı saçlı ve açık tenli olması tabii ki annesinden geliyor. Ben daha koyu saçlı bi çocuktum halada öyleyim zaten :) Belki büyüyünce değişir ama şu an adeta güneş gibi bi oğlum var :)

• Çocuğunuzun ilk kelimesi neydi ve duyduğunuzda ne hissettiniz?

Hatırladığım kadarıyla mama ve baba dedi sonrasında anne dediğini hatırlıyorum. Bu tarif edilebilecek duygular arasında değil onun ağzından anlamı olan kelimeler duymak gerçekten çok değişik ve çok güzel hissettirmişti.

• Milan’ın sizi en çok duygulandırdığı an neydi?

Ben küçüklüğümden beri kedilerle kuşlarla büyüdüm duygusal bağı hep evcil hayvanlarla kurdum ve çok hayvan besledim büyüttüm. Milan hayatıma girmeden öncede hep bi evladım olsa acaba nasıl hissederim kedim kadar ona bağlanır mıyım sakınır mıyım diye aklımdan geçirdiğim olmuştu bu herkese çok saçma ve tuhaf gelebilir ama bu konuda dürüst olacağım; çok fazla küçük çocuk seven biri olmadım çevremde ki insanlar bi bebek gördüğünde ay ne tatlı seveyim ver kucağıma ısırırım onun ayaklarını tarzında yaklaşımlarda bulunurken bana hep saçma gelmişti :) Bir antipatim olmadı tabii bebeklere karşı ancak çok da yakın olamadım diğerleri gibi. Kendi oğlun senden bi parça olunca durum tamamen değişiyormuş bi kediyle kıyaslanamayacak bi duygu yoğunluğunda oluyormuş insan. Dünya bi yana evladın bi yana oluyormuş. Bu duygu yoğunluğunun başlaması kucağıma aldığım ilk anda değil kucağımdayken bana ilk kez gülümsediği an başladı. Hayatımda hissetmediğim bir şeydi bu. bana bakıp gülümsediği anı ömrüm boyunca unutamam.

İşte o an benim en mutlu ve en duygulu anımdı. Bu başkaymış dedirtti bana. Tabii ki doğumhanede onu ilk gördüğümde de çok duygulanmıştım ancak bir şeyleri farketmeye başlamam o andan itibaren oldu.

• Bir baba olarak oğlunuza vereceğiniz en büyük kültürel değer ne olacak?

Her şeyden önce oğlumun her ortamda herkese saygılı olmasını öğretmem en büyük gayem. Empati duygusu gelişmiş bir birey olması çok önemli. Bununla birlikte vicdan sahibi ve onu her durumda olumlu yönde karar ve davranışlarını etkilemesinin ne kadar önemli olduğunu öğretmek en büyük hedeflerim arasında.

• Milan sizi televizyonda görünce nasıl tepki veriyor? Onun da oyuncu olmasına sıcak bakar mısınız?

İlk gördüğünde ki heyecanını hatırlıyorum baba diye seslenmişti ve sonrasında bu onun için normal bi durum haline dönüşse de her seferinde aynı tonda baba demeye devam etti. Oyuncu olmasına tabii ki sıcak bakarım hatta isterim de ama her şeyden önemlisi onu mutlu edecek bi mesleği olması benim dileğim.

• Oyunculuğun yanı sıra birçok spor dalıyla ilgileniyorsunuz. Oğlunuzun da sporla ilgili olmasını ister misiniz?

Oğlumun sporu sevmesini çok isterim ömrü boyunca aktif sağlıklı bir hayat felsefesini benimsemesi benim için çok önemli. Sporu meslek olarak yapmasınıda isterim çünkü bunu profesyonel anlamda yaptığın da bu olguyu hayat felsefesi olarak benimsemesi çok kolaylaşacaktır. Bunu kendimden biliyorum. Oğlum benim gibi spor delisi olmayabilir belki ama bunun olması için onu sıkmadan ona aşılamak hedeflerim arasında.

• Çocuk yetiştirmek konusunda genç babalara tavsiyeleriniz var mı paylaşmak istediğiniz?

En önemli şey bence çocuğunun yerine kendini koyup onu anlamaya çalışmak onun frekansına inebilmek ona çocuk gibi değil de gerçekten bi birey gibi hissettirmek sorumluluk vermek ona güvendiğinizi hissettirmek.

• Baba olmadan önce ve olduktan sonra neler değişti hayatınızda?

Yaptığım işler ve yapım gereği hep sorumluluklarımı bildim disiplinli bi hayatım oldu ufak yaşlardan itibaren. Şimdi bu sorumluluk duygusu Milan’la beraber kat ve kat arttı artık onun babasıyım ve her zaman yanında ona destek olmam gerekiyor. Bu hissiyat davranışlarımı da etkiledi artık bir şeylerin daha da farkındayım. Önceliklerim değişti ne kadar yoğun bi yaşantım olsa da artık gerektiğinde her şeyin önüne koymam gereken bi canlı var hayatımda. Ömür boyu da bu böyle devam edecek.

İyi ki “Milan” oğlum olmuş. İyi ki hayatımızda…

 

Röportaj: Müge SERÇEK BİROĞLU | E-BEBEK, Eylül 2022

Fotoğraf: Ozan KUTSAL